čtvrtek 20. září 2012

EMC World 2012: pozor na exponenciály

Exponenciála je zamilovaná křivka IT byznysu.

Na počátku je Moorův zákon: výkon procesorů (a všech ostatních čipů) se při konstantní výrobní (ne nutně prodejní :) ceně zdvojnásobí jednou za půldruhého roku. Exponenciála jak vyšitá. Z toho plyne neutuchající důvěra obchodníků, že si koupíme Produkt 5.0, protože Produkt 4.0 je už dva roky starý. (Některým z nich to funguje.

Potíž s exponenciálou je v tom, že po většinu svého života vypadá jako přímka - ba dokonce jako vodorovná čára, konstanta, která zaostává i za lineárním růstem. Je tomu tak vždycky, když jsou počáteční hodnoty malé. Tedy u všech nových věcí.To nás vede k tomu, že přehlížíme exponenciální trendy a zveličujeme význam přímek. Je to nevyhnutelný a naprosto pochopitelný omyl.

V nelineárním světě se významný trend pozná vždy až zpětně. Když už není pochyb. Když už vás exponenciála praští do hlavy.

O tomhle jsme se s Pavlem Bartákem z EMC snažili mluvit v úvodní přednášce dnešní konference. Ty dnešní exponenciály se jmenují virtualizace; oddělení softwarové vrstvy datacentra od komoditizovaného hardwaru; a také, nu ano, Big Data a cloud.

Přestože vám to všichni říkají, je to pravda.

Žádné komentáře:

Okomentovat